2024-03-21 06:10Pressmeddelande

Cask Edition utgåva nr 2 är här!

Cask Edition miljö bok

Den 8 april är det dags för lansering av Jämtlands Cask Edition. En fatlagrad strong ale och den andra utgåvan av bryggeriets hyllade lansering för 9 år sedan. 

Jämtlands Bryggeri lanserar Cask Edition, en strong ale som legat 12 månader på bourbonfat. Fatet som har köpts in från High Coast Destillery har satt sin prägel på ölet och gör det till en exklusiv lansering i bryggeriets redan breda portfölj. Precis som för 9 år sedan släpps ölet i begränsad upplaga.

”Under 2014 fick vi frågan från Mackmyra Whisky om vi var intresserade av ett samarbete. Samarbetet skulle bestå av att vi skulle tappa öl på deras använda 30-litersfat för att ge ölet whiskykaraktär, och att de i sin tur skulle tappa whisky igen på samma fat - för att ge whiskyn en finish av Jämtlandsöl. Vi blev tilldelade 80 fat och inledde ett experiment med att ta fram ett öl som skulle passa bra med whiskyfatets rökiga karaktär. Valet föll på att brygga en old English strong ale. När det här ölet lanserades 2015 så var det ovanligt att svenska bryggerier släppte fatlagrade öl och de 3500 halvlitersflaskorna sålde slut nästan direkt.

Så här nästan 10 år senare finns det svenska bryggerier som är specialiserade på att fatlagra - vilken utveckling! Med det i ryggen så ville vi såklart göra en ny "take" på vår snart 10 år gamla lansering och har sedan i januari 2023 haft öl liggandes på bourbonfat - den här gången från High Coast Destillery. Precis som 2015 så är det även nu en strong ale. Ett öl som vi är stolta att få släppa - självklart i begränsad upplaga!” Anders Thelenius, VD Jämtlands Bryggeri 

Jämtlands Cask Edition lanseras i Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment den 8 april och finns också tillgänglig som styckvis beställningsvara över hela landet. Släpps i begränsad upplaga om ca 3000 flaskor.

Produktfakta Cask Edition
Artikelnummer: 30662
Ölstil: Strong Ale
Färg: Mörk, rödbrun färg
Doft: Fruktig, maltig arom med inslag av bourbon och karamelliserat socker
Smak: Fyllig smak med maltsötma och inslag av torkad frukt, kolat ekfat och muscovadosocker
Malt: Ale malt, Karamellmalt, Crystal malt, Chokladmalt
Humle: Hallertau Northern brewer, Challenger, East kent golding, Cascade, Styrian goldings, Bramling Cross
Serveringstemperatur: 13-15 grader
Alkoholhalt: 8 %
Volym: 330 ml
Pris: 69.90 kr

Läs mer om Cask Edition:

Systembolagets Produktsida Cask Edition

Jämtlands Bryggeri Cask Edition hemsida

För mer information kontakta:
Alexandra Lindgren Jansson, Content Manager & Försäljning
Tel: 0706-78 17 09
E-post: alexandra.lindgren@jamtlandsbryggeri.se

 


Om Jämtlands Bryggeri

Sveriges mest prisbelönta bryggeri. Jämtlands Bryggeri är en av pionjärerna när det gäller svensk hantverksöl och har sedan starten 1996 bryggt öl i Pilgrimstad, 3 mil sydost om Östersund. Bryggeriet har 9 anställda och årsproduktionen uppgår till ca 500 000 liter. Sortimentet består av drygt 20 ölsorter, varav en handfull är säsongsöl.


Kontaktpersoner

Alexandra Lindgren
Content Manager & Sales
Alexandra Lindgren